Suzuri-Bako (Writing Box)

1700s (Edo Period 1600–1868)

Object

Artist

Iizuka Toyo and Chobei Tatsuke, Japan

Country

  • Japan

Object Info

This object may or may not be on view currently.

Iizuka Toyo and Chobei Tatsuke, Japan

1700s (Edo Period 1600–1868)

H: 8 in. L: 7.5 in.

Gift of Mr. and Mrs. George A. Argabrite, 1975.102

Photograph © Denver Art Museum 2008. All Rights Reserved.

Medium

  • paint
  • wood

About

About the Artist

Various craftsmen contributed to the process of making this writing box. Skilled workers began by building the core of the box out of seasoned wood, aged for perhaps 50 years. While some craftsmen specialized in cornering and joining the base and sides, others specialized in bent work, creating the thin, rounded sides of the tray. Once the core was complete, the head craftsman began the lacquer process. The final, decorative layers of the box were applied by two very skilled artists—Chobei Tatsuke and Iizuka Toyo—whose names are the only two that we know. They had to build the picture from the bottom up and plan the design for each layer of lacquer ahead of time.

In the Edo class system, artisans were ranked third among the four different classes: below samurai and farmers and above merchants. However, their social status was not reflected in their economic standing. Many artisans commanded a high price for their work, and some were wealthier than even the samurai who commissioned them. Japanese artisans were also well respected, which is made evident by the fact that they signed their work. Chobei Tatsuke, who painted the interior of the box, signed his name beneath the ink stone. Iizuka Toyo designed the warriors; we can find his artist-name, Kanshosai, on the lower left reverse of the lid.

What Inspired It

Writing boxes were made to hold materials used for writing or painting pictures. Artists were often commissioned by educated men of the warrior class or their female companions. The materials within the box were used for various purposes, such as writing letters and poems, or painting pictures for friends on special occasions.

The Japanese were interested in the relationship between man and nature. They found that harmony could be achieved between contrasting ideas in the world around them. Japanese art often illustrates this philosophy of harmony through contrasts. The scene on this particular box is thought to come from the Tale of Heike, a famous story of a war set in the 12th century. Two well-known warriors competed to see who could be the first across a river to enter into battle. One warrior tricked the other to win the race. On the other side of the lid, in contrast to this dynamic battle scene, we find a peaceful nature scene.

Exterior
Exterior

The scene on the exterior of the box is one of war. Samurai warriors wear full armor and carry swords and bows. They are riding horses through turbulent waters. In the corner is the skeleton of a bridge that has been taken apart to prevent warriors from crossing the river.

Interior
Interior

The interior of the box shows a quiet nature scene. One heron sits on a branch while another flies through the air above. Fall grasses and plants are sparsely placed inside the base of the box.

Blank Space
Blank Space

On both the exterior and interior designs of the box objects such as samurai warriors and birds are balanced against large areas of blank space.

Shiny Surface
Shiny Surface

The box is covered in lacquer, a kind of tree sap, creating a shiny black surface. To collect the sap, deep gashes are made into lacquer trees, which are native to Japan. The lacquer is then scooped out after 24 hours. When exposed to light and air, the lacquer changes from a thin, grayish liquid to a thick, dark goo. It is applied to the surface of the box in very thin layers, and each layer is given time to dry before applying the next. This process can take three to four months, with 10 layers of lacquer adding up to only 1/8 inch.

Metal Flakes
Metal Flakes

You can find metal flakes in the clouds on the front of the box. These were either blown on through a tube or sprinkled onto the surface of the box.

Birds
Birds

Silver was applied underneath the lacquer to create the birds. The lacquer was then rubbed with charcoal to expose the metal designs beneath.

Raised Designs
Raised Designs

Raised designs, like you see in the armor worn by the warriors, were made by mixing a clay powder with the lacquer.

Painted Decoration
Painted Decoration

Decorations that were painted on, such as the red on the warrior's armor, were applied with brushes made from either women's hair (men's hair was too stiff) or the hair from a rat's tail. Some brushes contained only a single hair.

Teaching Resources

Quick Classroom Ideas

  • Have students open their backpacks and take out four things they need in order to do their work every day. Design a box to hold those things. Are there special compartments? How big is it? How would you decorate the inside? Would the outside look different?
  • The horses on the cover of the box are named Man Eater and Charcoal. Have students choose one of the horses and write a story about what he did to earn his name. Is his name a compliment or an insult?
  • Read the story that is pictured on the cover of the Lacquer Box. Have students write a story about two people, set in the present, who are competing for something. What are they competing for? What’s so important about being first? How do they feel when they win? What did one person have to do to beat the other?
  • Learn about the elements of haiku. Look closely at the natural elements on the Writing Box. Have students write their own haiku poems and illustrate if time allows.

This video describes how Japanese lacquer is made and used.

This video describes one of Japan's most celebrated epics, the tale of Heike.

This documentary clip shows the history of the samurai.

This documentary clip shows the history of the samurai.

Funding for object education resources provided by a grant from the Morgridge Family Foundation. Additional funding provided by the William Randolph Hearst Endowment for Education Programs, and Xcel Energy Foundation. We thank our colleagues at the University of Denver Morgridge College of Education.

The images on this page are intended for classroom use only and may not be reproduced for other reasons without the permission of the Denver Art Museum. This object may not currently be on display at the museum.